Vesti

Restrikcije na snazi u Bajinoj Bašti duže od mesec dana, nezapamćena suša pogodila meštane

Foto: RINA

Bajina Bašta – Na teritoriji opštine Bajina Bašta ponovo su uvedene restrikcije vode jer su izorišta usled nezapamćene suše na minimumu. Voda se za sada isljučuje od 23:30 do 05:30 časova, a ukoliko se teško stanje nastavi isključenja bi mogla biti uvedena i tokom dana.

„Duže od mesec dana imamo problem sa vodom. Čas je ima, čas nema. Tokom letnjih visokih temperatura bilo je preteškofunkcionisati, mada ni sada nije mnogo lakše. Sipamo vodu u flaše i kante i čuvamo svaku kap“, rekao je Dragan Milovanović iz Bajine Bašte.

Nestašica vode još je dramatičnija ukoliko se uzme u obzir trenutna epidemijska situacija, a broj zaraženih na dnevnom nivou je već duže vreme dvocifren. Koliko je stanje alarmatno pokazuje i podatak da su dnevne potrebe stanovništva oko 180 litara vode u sekundi, a na vodozahvatu na raspolaganju im je samo 77.

„Ovo je jedan od najtežih i najdužih sušnih perioda, a slična situacija bila je samo 1989. i 2012. godine Teškoj situaciji doprinela je i enormna potrošnja tokom letnjih meseci i zato još jednom se apeluje na građane da ne kriste vodu iz gradskog vodovoda za zalivanje“, poručuju iz JKP „12. Septembar“.

Sa sušom i restrikcijima vode u prethodom periodu suočavala se čitava Zapadna Srbija, a vanredna situacija bila je uvedena u pet lokalnih samouprava. Padavine su poboljšale situaciju, pa su za razliku od Bajinobaštanaca građani Čačka, Požege, Arilja, Gornjeg Milanovca, Požege i Lučana dobili vodu.

Ostavite komentar

error: Content is protected !!