Vesti

Rukola-riznica zdravlja

Topola – Rukola je povrtarska biljka koja se može gajiti kao jednogodišnja ali je preporuka da se gaji kao višegodišnja jer ćete tako uvek imati sveže i sočne listove.

Može se gajiti na otvorenom ali i u zatvorenom prostoru kao i u saksiji kao sobna biljka. Rukola ima listove koji podsećaju na list hrasta i baš ti listovi su veoma zdravi. Ova biljka je prepuna vlakana koji potpomažu probavu, snižava holesterol, bogata je antioksidansima, sadrži veliku količinu kalcijuma, vitamina K koji je preventiva srčanih bolesti, sadrži i vitamin A, C, gvožđe, cink.

Značajna je u prevenciji raka dojke. Gajenje ove biljke veoma je lako nije probirač zemljišta ali najbolje uspeva na lakim peskovitim zemljištima neutralne reakcije. Dobro podnosi sušu, može se gajiti čitave godine jer dobro podnosi mraz i hladnoću. Listovi ove biljke sa starošću dobijaju gorčinu tako da se treba podbirati stalno da bi se podmlađivala. Potrebno joj je 40 dana od setve do berbe ukusnih listova. Listovi ove zdrave biljke koriste se za salatu u kombinaciji sa ostalim povrtarskim biljkama, a može se i kuvati.

Ostavite komentar

error: Content is protected !!