Vesti

Savet ratarima zlata vredan

Setva kukuruza u zapadnoj Srbiji može da se očekuje za mesec dana,odnosno kada temperatura zemljišta bude izmedju 10 i 11 stepeni Celzijusa. Miloš Mihajlović iz čačanskog sela Prijevor odustao je od tova junadi, ali parcele će i ove godine zasejati kukuruzom čiji će rod prodati. Iako je cena 19 dinara, tvrdi da može da ostvari profit.

“Veći profit imam od kukuruza nego na evro devedeset bikova,zašto bi tovio ,kupovao hranu i radio bez ikakve zarade.Meni čisto ostane od kukuruza 6,do 7 dinara po kilogramu,kaže Mihajlović.

Kada smo kod setve kukuruza, ratarima su na raspolaganju semena svih vegetativnih grupa zrenja, a poljoprivrednicima zapadne Srbije preporučuju se hibridi ranijih grupa zrenja.

“Naša preporuka koju dajemo proizvodjačima poslednjih godina je da obavezno idu na ranije grupe zrenja, da se prelazi sa šeste i sedme grupe na četvrtu i petu grupu jer su klimatski uslovi promenjeni. Imajući u vidu da se u našim krajevima kukuruz gaji u dvopolju sa pšenicom, ratari moraju stići da “skinu” kukuruz i na vreme započnu setvu pšenice na jesen, „kaže

Milan Damljanović,stručni saradnik za ratarstvo

Milan Damljanović,stručni saradnik za ratarstv.

Na trzistu je prisutno preko stotinu hibrida kako domacih tako i stranih, a poljoprivredne strucne sluzbe imaju postavljene oglede kao i uvid koji su hibridi pogodni za parcele.Stoga je savet stučnih lica za ratare zlata vredan.

“Na tržištu ima preko stotinu hibrida što domaćih što stranih.Mi imamo direktan uvid kakvi su hibridi jer imamo postavljene oglede.Hibridi na trzištu su sa izvrsnim osobinama,medjutim ima hibrida koji su namenjeni kombajniranju.Na našim prostorima retko ko kombajnira kukuruz,a ukoliko ostane na njivi i presuši se,sa klasičnim beračima dolazi do osipanja zrna u ogromnim količinama.Takvi hibridi nisu preporučljivi za naše tržište”,dodaje Damljanović.

Setvu kukuruza najbolje je započeti kada je temperatura zemljišta izmedju 10 i 11 stepeni.Kako ratari zap.Srbije ovu žitaricu seju i na 800 metara nadmorske visine,razlika u odnosu na vojvodjanske paore može biti i do 20 dana.

Preporuke koje hibride koristiti za ovogodisnju setvu kukuruza

svaki poljoprivrednik može dobiti u poljoprivrednoj stručnoj sluzbi koja na osnovu postavljenih ogleda ima uvid, ali se savetuje da se jedna setvena jedinica iskoristiti za novi hibrid koji može doneti mnogo veći prinos.

 

Agro Press

Ostavite komentar

error: Content is protected !!