Ruralni razvoj

SAVINAC IDEALNO MESTO ZA ODMOR I RASHLADJENJE

Letnji raspust za većinu mališana počeo je odlaskom na more,a deci iz obližnjih gornjomilanovackih sela na raspolaganju je i reka Dičina.

Agropress je zabeležio zaseok sela Šarani,Savinac,mesto koje u Šumadiji važi za poznato izletište koje ima bogatu istoriju.

 

Spas od visokih dnevnih temperatura najmladji su pronasli na levoj obali reke Dičine.Savinac je tokom leta mnogima najčešće letovalište.Za Rajka Milovanovića kupanje je tradicija od njegove šeste godine.

Godinama unazad i Djordje Ristović posećuje seosko kupalište koje je poslednjih godina,palo u zaborav.Kaže da je sve manje onih koji su rodom sa ovih prostora,a da dolaze vikendom,nemaju vremena jer rade.

Oni koji detinjstvo nisu zaboravili,rado se vraćaju na mesto koje ih na te dane podsecaju.Zoran Glišović detinjstvo je proveo na Savincu,a danas živi u Beogradu.Vikendom dolazi na pecanje i smatra Savinac idealnim odmorom.

 

Ne idem dugo na more,ovde nalazim svoj mir,raj.Dolazio sam na raspust,moja deca su dolazila,ljubav prema prirodi sam im preneo”,kaže Glišović za Agropress.

Za Savinac se vezuje legenda da je prilikom prolaska Svetog Save na konju,u kamenu ostao otisak kopita njegovog konja koji se i dan danas vidi.

Prvu zadužbinu u spomen svoje supruge Ljubice,na ovom mestu podigao je Miloš Obrenović,a šumovite padine koje se spuštaju do kapija samog naselja čine Savinac idealnim mestom za odmor.

Izvor: Agropress

Ostavite komentar

error: Content is protected !!