Vesti

Srbija daje zemlju mladim bračnim parovima

Ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić najavio je pogodnosti za mlade bračne parove kojima bi, ukoliko žele da se bave poljoprivredom, država ustupila do 50 hektara obradive zemlje na 40 godina.

„Naš ključni zadatak je da pokušamo da zadržimo mlade na selu i da vratimo one koji su otišli u potrazi za poslom. Nova agrarna politika i novi koncept regionalnog razvoja su dugoročna misija koja ima za cilj otklanjanje ključne pretnje po nacionalnu bezbednost, a to je depopulacija rubnih područja“, rekao je Krkobabić za „Srpski telegraf“, naglasivši da problem Srbije nije ulazak u Evropsku uniju, već ponovni ulazak u sopstvenu zemlju, tj. sela odakle su ljudi otišli.

On objašnjava da je ideja da se mladima da od 25 do 50 hektara državnog zemljišta uz obavezu da ga obrađuju.

Krkobabić je takođe istakao da će Vlada u naredne tri godine uložiti 5 miliona evra za obnovu i razvoj zemljoradničkih zadruga. Za osnivanje novih zadruga biće izdvajano po 50.000 evra, a za razvoj postojećih zadruga po 100.000 evra. U toku su pripreme kako bi naredne godine u budzetu Srbije bila obezbeđena sredstva za ovaj projekat, piše „Srpski telegraf“.

Agroekonomista, Milan Prostran, podržava svaku inicijativu koja vodi racionalnijem korišćenju poljoprivrednog zemljišta.

„Vojvodina već godinama daje kuće i okućnice u selima mladim parovima. Ali, ako date toliko zemljište mladima koji se nikada nisu bavili poljoprivredom i koji imaju samo želju, onda morate da im obezbedite neke preduslove za obrađivanje, kao što su povoljni krediti za kupovinu traktora, plastenika i za sisteme za navodnjavanje“, objašnjava Prostran za „Srpski telegraf“.

On smatra da bi prvenstveno trebalo podržati male i srednje poljoprivrednike, koji čine 95 odsto naše proizvodnje.

U Srbiji trenutno ima više od 1.500 praznih sela, dok u onima u kojima ima življa živi više od 260.000 momaka i 100.000 devojaka starijih od 40 godina, koji još nisu zasnovali porodicu, pa bi im subvenncije i dodela državnog zemljišta bile pravi način da ih podstakne da se vrate na selo, navodi „Srpski telegraf“.

Tanjug

Ostavite komentar

error: Content is protected !!