Srbija ima veliki potencijal u proizvodnji jagodičastog voća

Foto: GZS


Pomoćnica ministarke poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vedrana Ilić, rekla je danas na otvaranju 3. internacionalni skupa uzgajivača bobičastog voća u Srbiji „Berry Business Forum“, da Srbija ima veliki potencijal u proizvodnji jagodičastog voća, i da je na nama da taj potencijal iskoristimo.

Kako je istakla, tekuća godina je izazovna za poljoprivrednu proizvodnju i više nego ikada potrebni su nam skupovi ove vrste.

„Povoljni agroekološki uslovi uz neophodnu primenu savremene tehnologije, uzgoja i uvođenja novog sertimenta, osnov su za razvoj jagodičastog voća. Država ima ulogu da stvara dobar ambijent i da finansijski podrži proizvođače voća kroz podsticajne mere, tako što će subvencionisati proizvodnju i umanjiti njihove troškove“, naglasila je Ilić.

Kako je rekla, preporuka proizbođačima je da se udružuju kako bi lakše nastupali na tržištu.

Ataše za poljoprivredu ambasade Holandije, Koen van Gineken, istakao je da je poljoprivreda veoma značajan element u saradnji između Srbije i Holandije.

„Mi imamo tradicionalnu saradnju sa Srbijom u poljoprivrednom sektoru, posebno kada se radi o jagodičastom voću. Srbija ima dobru perspektivu kada je ovo voće u pitanju“, rekao je Gineken.

Dodao je da su ubeđeni da će udruženim snagama uspeti da ostvare potencijal srpske poljoprivrede. Kako je istakao, projekti za proizvodnju jagodičastog voća su bili platforma za dalju saradnju.

„Ponosni smo na postignuti rezultat. Mi učimo jedni od drugih i želimo da ovaj sektor bude još organizovaniji, kako bi se postigla ekonomska održivost i održivost zastite životne sredine“, naglasio je on.

„Berry Business Forum je specijalizovana konferencija namenjena uzgajivačima i izvoznicima svežeg bobičastog voća.
Događaj na Beogradskom sajmu organizuje „Agro Belgrade“, uz podršku Ministarstava poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ambasade Kraljevine Holandije. Učesnici foruma će imati priliku da razgovaraju o novim sortama sadnog materijala, tržištu bobičastog voća i iskustvu saradnje kroz projekat „Holandsko rešenje za sektor bobičastog voća u Srbiji“.

TopPres/ Izvor: Tanjug