Vesti

Srpske njive oru zastareli traktori

Oprema za poljoprivredne radove koju viđamo na našim poljima ne može se videti gotovo nigde u svetu, pišu Večernje novosti.

Stara mehanizacija jedan je od razloga što ne koristimo sve potencijale koje srpski agrar nudi. Upravo zato u Ministarstvu poljoprivrede odlučili su da se za podsticaje u obnovi poljoprivredne opreme ove godine izdvoji više nego lane.

Prema rečima Branislava Veljkovića, samostalnog savetnika za koordinaciju i pravnu podršku fondova za ruralni razvoj Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Srbija ima velike potencijale za razvoj poljoprivredne proizvodnje koji još nisu u dovoljnoj meri iskorišćeni.

„Uprkos nedovoljnoj iskorišćenosti, srpski agrar nadmašuje domaće potrebe i ostvaruje suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni“, naglašava Veljković. – Jedan od razloga nedovoljne iskorišćenosti prirodnih potencijala je i zastarela i tehnološki prevaziđena poljoprivredna oprema i mehanizacija.

Prema podacima popisa poljoprivrede iz 2012. godine u Srbiji, svako drugo domaćinstvo ima traktor. U Srbiji se voze tačno 410.894 traktora. Od tog broja, čak 95 odsto traktora je starije od 10 godine.

„Uzimajući u obzir napred navedene podatke i činjenicu da je za realizaciju potpune tehnologije poljoprivredne proizvodnje neophodna savremena mehanizacija koja obezbeđuje izvođenje tehnoloških operacija u optimalnim rokovima, zaključak je da je neophodna sukcesivna zamena dotrajalog mašinskog parka, za šta je potrebno obezbediti značajna finansijska sredstva“, ističe Veljković. – S tim u vezi Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine je za podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednog gazdinstva u 2017. godini odredilo višestruko veća sredstva u odnosu na prethodne godine.

Za nabavku novog traktora, kako kaže naš sagovornik, predviđeni su podsticaji u iznosu od 50 odsto vrednosti novog traktora. Za gazdinstva na području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi zagarantovan je podsticaj od 65 odsto vrednosti traktora. Maksimalni iznos podsticaja ne može biti veći od 1.800.000 dinara po korisniku.

„Za nabavku novih mašina i opreme za obradu zemljišta, setvu, sadnju, prihranjivanje, đubrenje, rezidbu, berbu, žetvu i transport Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine predviđeni su podsticaji koji su u odnosu na prethodne godine znatno veći“, kaže Veljković. – Sad iznose 50 odsto od vrednosti investicije, odnosno 65 odsto ukoliko je sedište gazdinstva na području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi. Maksimalni iznos podsticaja ne može biti veći od 3.000.000 dinara po korisniku.

Večernje Novosti

Ostavite komentar

error: Content is protected !!