Staparska banja otvorila širom vrata za posetioce

FOTO: AGROPRESS

FOTO: AGROPRESS


Užice – Svi zainteresovani građani Užica i ostali posetioci moći će besplatno svakog vikenda do Staparske banje i Arheološkog parka na otvorenom iz doba neolita.

Izrazivši zadovoljstvo zbog svega što je u prethodnom periodu urađeno, gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević, podsetila je da je klisura reke Đetinje nedavno proglašena predelom izuzetnih odlika, istakavši da se na tome u saradnji sa sugrađanima i resornim ministarstvima radilo nekoliko godina.

„Jedan od uslova da se to ostvari bio je i alternativni putni pravac za meštane Stapara, koji su do svojih kuća dolazili klisurom. Danas možemo da kažemo da je putni pravac Radojičića kula – Staparska banja u potpunosti završen i to asfaltiranjem deonice u dužini od 2,5 kilometara, za šta je u ovoj godini iz budžeta opredeljeno 17 miliona dinara, dok su ukupna sredstva izdvojena za taj putni pravac veća od 30 miliona dinara. Time su se stekli uslovi da se deonica klisure reke Đetinje u potpunosti zatvori za saobraćaj motornih vozila i da našom zelenom stazom ubuduće neometano idu pešaci i biciklisti. Uspeli smo i da nabavimo dva vozila na električni pogon i da ih, evo od ovog vikenda, stavimo na raspolaganje sugrađanima i turistima koji žele da posete Staparsku banju i Arheološki park na otvorenom”, istakla je gradonačelnica.

Prevozom od Starog železničkog mosta do Staparske banje upravljaće JP „Veliki park” koje je preduzelo sve mere u cilju maksimalne bezbednosti putnika.

Oba vozila su registrovana, tehnički ispravna na električni pogon, brzina im je ograničena na maksimalno 20 kilometara na čas. Kapacitet je 13 putnika, ukupno 26 za oba vozića. Putnicima koji se budu vozili, na info pultu na Gradskoj plaži biće uručena karta i jedan primerak te karte, oni će kao dokaz ostavljati vozačima. Pre polaska vozači će putnicima saopštiti pravila koja se tiču bezbednosti tokom vožnje (putnici pre otpočinjanja svake vožnje moraju staviti sigurnosni pojas, vozači će staviti lanac sa strane, zabranjeno je ustajanje i iskakanje kao i trčanje pored vozića).

 

FOTO: AGROPRESS
FOTO: AGROPRESS

Turistički vozići će saobraćati petkom subotom i nedeljom. Polazak je sa Gradske plaže (Stari železnički most) u 10, 11, 13, 14, 16, i 17 časova, dok je prvi povratak u 12.30 časova, a poslednji u 18.30.

O svim detaljima vezano za vožnju, posetioci se mogu informisati na Info tabli na Gradskoj plaži kao i u Informativnom centru TO Užice u Ulici Dimitrija Tucovića (pored Gradske kuće).

Agropress