Stari grad iznad Užica postao simbol grada na Đetinji, ali i naposećenija turistička atrakcija

FOTO: AGROPRESS


Užice – Simbol grada na Đetinji, srednjovekovni grad na brdu iznad Užica postao je za kratko vreme njegov najposećeniji turistički lokalitet
O simbolu grada na Đetinji, srednjovekovnom gradu prvi pouzdani istorijski zapisi potiču iz 14. veka. Kao posednik ove tvrđave u istoriji se spominjao srpski župan Nikola Altomanović.

 

FOTO: AGROPRESS

Zbog samog geografskog položaja na kom se nalazi, strmih stena i zbog toga što je sa tri strane okružena rekom bila je teško pristupačna za osvajače, ali uprkos tome kroz istoriju nekoliko puta bila je rušena, ali i obnavljana.

„Zahvaljujući arheološkim istraživanjima, delimičnom rekonstrukcijom i konzervacijom Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva i Narodnog muzeja iz Užica od 1973-1984. godine zaustavljeno je obrušavanje i nestajanje grada koje je trajalo više od jednog veka. Od 2019. godine krenulo se u detaljnu reknstrukciju i konzervaciju Starog Grada, koji se vrši u nekoliko faza, do sad je urađen gornji, srednji i donji grad, napravljene su kula i kazamat. Pročlog leta obnovljen deo Starog grada otvoren je za posetioce uz organizovanu vodičku službu”, rekla je direktorka TO Užice Danijela Đorđević Arsić.

FOTO: AGROPRESS

Prema njenim rečima kada se sve što je planirano završi biće zaokružena turistička ponuda, jer će pored Starog grada turisti i posetioci moći da vide i hidrocentralu, ali i da jedinstvenom u Srbiji Zelenom stazom stignu do Neolitskog naselja i sve uz različite propratne sadržaje.

Agropress