Vesti

Švajcarci finansiraju projekat “ Šumadijska šljiva „

Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja dobila je bespovratnih 270.000 franaka od Švajcarske agencije za razvoj i saradnju za finansiranje projekta „Šumadijska šljiva“. Ovaj projekat podrazumeva stvaranje tehničkih, tehnoloških i ljudskih kapaciteta za proces stvaranja zajedničke etikete, recepture i zaštite geografskog porekla rakije šljivovice.
Još 75.000 švajcarskih franaka u ovom projektu, koji će trajati do avgusta naredne godine, kofinansiraće lokalne uprave, destilerije i Regionalna agencija. Nenad Popović, direktor Regionalne agencije za ekonomski razvoj u Kragujevcu kaže da su uspeli da dobiju novac za ovaj projekat, uprkos tome što se za proizvodnju i brendiranje alkoholnih pića teško dobijaju sredstva na ovakvim konkursima.

Foto: RTV

U projektu učestvuje šest opština Šumadijskog okruga, Udruženje proizvođača rakije u kome je osam destilerija, tako da imamo veliku teritorijalnu pokrivenost. Biće otvoren zajednički prodajni prostor u Beogradu, kaže Popović.
Jedan od nosilaca projekta je Poljoprivredna savetodavna stručna služba u Kragujevcu koja će dobiti 15 agrometeoroloških stanica, što je za proizvođače šljiva u ovom kraju veoma važno, kada je u pitanju praćenje bolesti i štetočina koje napadaju biljke. Projektom je predviđeno i organizovanje turističkih tura i opremanje degustacionih sala.

Izvor : B.Nenković,list Poljoprivrednik

Ostavite komentar

error: Content is protected !!