Vesti

Tajna receptura „Belog mrsa” iz zapadne Srbije

Čačak – Čuveni čačanski, užički i kraljevački kajmak na listi su nematerijalnog Kulturnog nasleđa Srbije,a tajna receptura ovog „belog mrsa“ među domaćicama u zapadnoj Srbiji se prenosi sa kolena na koleno.

Dragana Nešović iz podjeličkog sela Ježevica, svakodnevno radi na svojoj farmi koja broji 16 rasnih krava i za kvalitet dobrog kajmaka smatra važnim grla simentalske rase koja daju kvalitetnije mleko.

Ova vredna Jeličanka oslanja se na vekovnu recepturu dobropoznatu čitavom ovom kraju.

Staru recepturu koristi i Rada Joksić sa Jelice kako bi proizvela dobropoznat kajmak sa ovog geografskog područja.

Ovaj proizvod proglašen je za nematerijalno Kulturno nasleđe Srbije i drugačiji je u odnosu na sve druge mlečne proizvode, rekla je za Glas zapadne Srbije Srbije, Snežana Šaponjić Ašanin, etnolog Narodnog muzeja u Čačku.

„Važno je da se podudari geografsko poreklo, tako da proizvodnja kajmaka u Srbiji, najveći delom obuhvata deo zapadne Srbije, odnosno deo od užičkog, zlatiborskog kraja, preko Čačka i prema Kraljevu, te prati tok Zapadne Morave“, kazala je Šaponjić Ašanin.

Inače, postoje pisani tragovi o tome kako je čuveni čačanski kajmak dvadesetih godina prošlog veka prevožen vozom Ćirom na sarajevsku pijacu i tamo bio prava atrakcija, a danas kulturno dobro Srbije.

GZS

Ostavite komentar

error: Content is protected !!