Vesti

Terzić: Uvoz polke upropastio srpske malinare

Arilje – Hiper produkcije maline u Srbiji nema kao ni u svetu. Glavni problem kod nas u Srbiji je što je blizu dve hiljade tona maline sorte polka uveženo iz Poljske, Bosne i Hercegovine, a Srbija je u 2016. godini imala 30 odsto manje maline”, kaže predsednik SO Arilje Dragiša Terzić.

“Pojedini hladnjačari miksuju malinu sorte vilamet i polku iz uvoza, koja kvalitetom ne može da prođe ni na evropskom ni na svetskom tržištu. Plašim se da će se ovakvim stvarima koje se rade uništiti jedan brend koji je prepoznatljiv u svetu, a to je srpska malina. Dodatni problem u ariljskom kraju naneo je sneg i mraz koji je uništio 40 odsto zasada tako da većina ove godine neće imati očekivani rod”, rekao je Terzić.

On je dodao da sudbinu uvoza zaraženog sadnog materijala koji se poslednjih 15 godina širio Srbijom dele svi proizvođači zapadne Srbije pa će nastojati da Ministarstvo poljoprivrede upozna sa ovom problematikom.

“Oformićemo jednu radnu grupu koja će raditi na problematici izvoza i plasmana srpske maline kao i stopiranju uvoza maline lošijeg kvaliteta koja se prodaje kao srpska malina. Pokušaćemo i da pokrenemo pitanje izdavanja u zakup poljoprivrednog zemljišta jer imamo problem usitnjenih parcela”, rekao je Terzić.

Agropress

Ostavite komentar

error: Content is protected !!