Vesti

Tržište: Cena tovljenika i dalje solidna

Cena tovljenika niža je nego pred praznike, ali, kako tvrde farmeri, i dalje je dobra za solidno poslovanje. Međutim, mali proizvođači svinja očekuju veću podršku države za udruživanje, jer, kako upozoravaju, samo organizovani mogu da opstanu na tržištu.

Praznična cena za tovljenike bila je približno 160 do 170 dinara za kilogram. Cena je nakon praznika pala zbog slabije kupovine i sada je oko 140 dinara, tvrdi farmer u Bajši Robert Holo.

Međutim, on podseća da je i smanjena cena bolja nego što je bilo lane. On kao razlog boljeg poslovanja svinjara vidi manji uvoz. “Ova godina do sada je za nijansu bolja po potražnji svinja nego što je to bilo lane. Možda i zbog toga što je prošle godine iz uvoza stizalo mogo svinja i u ovo vreme. Sada ni u inostranstvu nema više toliko viška svinja kao što je to bilo u prethodnom periodu,” komentariše Holo.

Da je manji uvoz svinjskog mesa uzrok toga što naši farmeri ove godine bolje posluju, potvrđuje i predstavnik Udruženja proizvođača svinja Srbije Ferenc Major. Prema njegovim rečima, zapad više nema problema sa viškovima svinja.

“Zapad je rešio svoj problem tako što izvozi u Kinu. Sada je tržište Evropske unije rasterećeno tržišnog viška iz te grane stočarstva. To je sada postala šansa da i naši farmeri nešto profitiraju,” kaže Major.

Međutim, da bi naši farmeri na duži rok bolje poslovali, potrebno je da se ne oslanjamo samo na šanse koje nastaju kada u okruženju nema viškova i kada izostane uvoz.

Potrebno je da država pomogne male farmere da se udružuju, objašnjava Ferenc Major i zaključuje da udruživanje košta, a taj novac mali proizvođači nemaju.

RTV

Ostavite komentar

error: Content is protected !!