Vesti

Trešnje donele berićet topolskim voćarima

Topola – Poljoprivredni proizvođači sela Vinča ove godine zadovoljno trljaju dlanove jer je trešnja donela odličan rod iako vremenski uslovi nisu bili najpovoljniji. Jovan Novaković trešnju gaji na 50 ari, i to sortu Samberst. Zasad je podigao 2011. godine i sada je dostigla rod od tri tone što je ovom domaćinu donelo odličnu zaradu.

„Trešnju prodajemo po ceni od 240 dinara, idu za izvoz na rusko tržište i prezadovoljni smo, da nema izvoza ne bi mogli toliko da zaradimo jer na domaćem tržištu cena je lošija i prodaja ne bi išla tako dobro”, objašnjava domaćin dodajući da se u njegovom domaćinstvu trešnja oduvek gajila ali su to bile stare sorte manje rodnosti i vremenom su izgubile na značaju.

Sorta Samberst se pokazala izuzetno profitabilnom jer donosi veliku količinu plodova velike krupnoće koji su jako traženi na inostranom tržištu.Da bi donela tako dobar rod tretirana je pet puta a sa cenom od 240 dinara odavno su poklopljeni troškovi. Radnici sezonci svoj rad naplaćuju 2200 dinara s tim što se mora pažljivo brati svaki plod, sa peteljkom i da bude određene krupnoće dok sitniji plodovi ostaju na grani.

U domaćinstvu Novaković pored trešnje gaji se kajsija i šljiva a od nedavno priču je upotpunila i Sjenička ovca za koju se domaćin Jovan odlučio. Pored svega Jovan je osmislio novi tip kosačice koju uspešno izrađuje i koja mu dodatno smanjuje troškove. Reč je zapravo o kosačici koja se kači za traktor i uz pomoć koje se kosi međuredni prostor u voćnjacima, koja bi mogla u budućnosti ovom domćinu da donese solidnu zaradu.

M. Lazarević /GZS

Ostavite komentar

error: Content is protected !!