Turistički biser ivanjičkog kraja: Vidikovac na planini Mučanj

Foto: J. Nikolić


Prijepolje – U Kruševcu je minulog vikenda održan 19. po redu Međunarodni festival turističkih publikacija „Kofer slova“. Manifestacija je bila takmičarskog karaktera, u 11 kategorija, a odnosi se na delokrug rada svake turističke organizacije. Turistička organizacija Prijepolje osvojila je prvo mesto u kategoriji najbolji sajt, i treće mesto u kategoriji turističkih mapa.

Ivanjica – Da je vidikovac na planini Mučanj itekako opravdao svoje postojanje i ulaganja,

slažu se iz Turističke organizacije opštine Ivanjica.

Foto: Jovan Nikolić

„ Od 2019. godine kada je podignut, svakog vikenda turisti, ljubitelji aktivnog odmora su ovde, na Jerininom gradu, na Vidikovcu. Staza do samog vrha planine Mučanj je obeležena i često se ovde mogu videti gosti iz svih krajeva Srbije.

Foto: Jovan Nikolić

Pokrenuta je i Via Ferata do koje vodi dobro obeležen put. Sa glavnog puta su postavljeni putokazi koji putnike dovode tačno do mesta početka ferate, rekao je Miloje Ostojić iz TO opštine Ivanjica.

Miloje Ostojić, TO opštine Ivanjica, Foto: J. Nikolić

Informativna tabla sa detaljnim karakteristikama ferate, slikama neophodne opreme i mogućim opasnostima postavljena je pre ulaska na samu feratu, a ukupna dužina sajle do vidikovca je 500 metara.

Foto: Jovan Nikolić

 

 

„ Ferata je opremljena čeličnim klinovima i sajlom sa nogostupovima, a prosečno vreme prelaska ferate sa manjom grupom je oko tri sata, dodao je Ostojić.

Foto: Jovan Nikolić

 

Planina Mučanj važi za mesto odakle se pruža najlepši pogled na ivanjički kraj, a čitav put do vrha gde je 2019 godine podignut vidikovac je obeležen. Pogled seže do Jelice, Ovčara, Javora, Golije, Gradine, Češlja , a u podnožju planine je Veliki Rzav, jedna od najčistijih reka u Srbiji.

Jerinin grad na vrhu Mučnja, Foto: J. Nikolić

 

Ova planina imenom čuva uspomenu na ime Svetog Save koji se odmarajući, kamen prekstio svojim štapom , pa je iz njega potekla lekovita voda koja i danas teče, kažu iz turističke organizacije opštine Ivanjica.

Foto: J. Nikolić

 

Inače, legenda kaže da onaj ko se uspenje do Mučnja, , koji važi za Jerinin grad na 1534 metara nadmorske visine, sigurno će se ponovo vratiti na ovo mesto,a nema sumnje da ko se jednom uveri u lepote ivanjičkog kraja , obavezno se vraćaju ,ali kao prijatelji, tvrde meštani ivanjičkog kraja.

VESTI NET