Vesti Poljoprivreda

U ZABLAĆU PLAMENJAČA PRETI PROIZVODJAČIMA KROMPIRA – ŠTO PRE OBAVITI TRETIRANJE, SAVETUJU STRUČNJACI

Obilaskom Zablaća i okolnih sela registrovano je prisustvo simptoma plamenjače na pojedinim parcelama krompira

Na parcelama gde su poljoprivredni proizvodjači ispoštovali mere zaštite koje je dao sistem Prognozno izveštajne službe zaštite bilja republike Srbije nije konstatovano prisustvo bolesti plamenjače,rekla je za Agropress Milena Marčić iz Prognozno izveštajne službe zaštite bilja Srbije.Medjutim,na parcelama koje su umonokulturi gde nije ispoštovan plodored,registrovano je žarište pa su u potpunosti uništene biljke krompira i sada takve parcele predstavljaju opasnost i pretnju za čitavu proizvodnju krompira na ovom području.

Milena Marčić

Milena Marčić

Sada bi trebalo da proizvodjači ozbiljno shvate situaciju i odmah preduzmu mere zaštite i istretirati parcele sa fungicidima koji u sebi imaju kombinaciju preventivne i sistemične aktivne materije.

Naš predlog je da primene neka od dva preparata,ACROBAT MZ WG i Equation Pro WG,to je naša preporuka.Plamenjača se javila mnogo ranije nego prošle godine i to u većem intezitetu pa je proizvodnja krompira ugrožena,“kaže Marčićeva za Agropress. Ona je dodala da proizvodjači moraju što pre obaviti tretiranje kako bi se zaštitili ne samo oni već i parcele u neposrednoj blizini.

 

 

 

Agropress

Ostavite komentar

error: Content is protected !!