Vesti

Udruženim snagama do veće cene maline

JEDINI NAČIN DA MALINARI OPSTANU JESTE DA SE UDRUŽE I USKLADIŠTE SVOJ PROIZVOD U HLADNJAČE ČEKAJUĆI CENU KOJA JE REALNA.

Iako su malinari najavili proteste zbog niske cene ovogodisnjeg roda maline, neki uspesne dogovore proslavljavaju uz trubače.

Zadruga je najbolji vid udruzivanja za poljoprivredne proizvodjače i zadrugari su primenili ono što su mnoge zemlje u svetu kao i proizvodjaci kako bi opstali na tršištu.

Napravili smo zajedničku proizvodnju,podigli smo zajedničku hladnjaču sa sopstvenim sredstvima i zajedno nastupamo na tržištu.Cilj nam je da proizvodjači budu vlasnici proizvoda do meomenta prodaje.Mi ne vršimo otkup već skladištenje sopstvenih proizvoda zadrugara.Kada se napravi zbir,izlazimo na tržište i prodajemo naš proizvod”,kaže Božo Joković,direktor ZZ Agro Eko voće za Agropress.

Zadrugari će se boriti za veću cenu jer su predstavnici proizvodjackih grupacija koji se zalažu za akontnu cenu maline ove godine na nivou cele Srbije.

Cena je neopravdavajuća za proizvodjače od 120-130 dinara,ima negde gde je 150-160 u otkupu,ali moramo raditi na tome da nadjemo zajedničko rešenje,jer na ovakav način ugušićemo proizvodnju koja je već ugrožena zbog elementarnih nepogoda u zapadnoj Srbiji”, dodaje Joković.

Inače,Asocijacija malinara i ostala udruzenja na teritoriji cele Srbije donela je odluku da će17 juna održati miran protest zbog niske otkupne cene maline koja iznosi 100 dinara sa ciljem da se urazume monopolisti i hladnjačari i država uključi u rešavanje problema izmedju hladnjača i proizvodjača, rekao je za Agropress Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije malinara Srbije.

Ostavite komentar

error: Content is protected !!