Užice čuva uspomenu na partizansku fabriku oružja, da se ne zaboravi istina o herojskom ali i tragičnom podvigu

FOTO: Agropress


Užice – Užička Fabrika oružja „Prvi Partizan” gigant je poznat širom sveta, a malo ko zna da je u podzemnim prostorijama koje se danas nalaze u okviru Narodnog muzeja u Užicu postojala Fabrika oružja i municije iz 1941. godine, a tuneli u okviri nje bili su korišćeni i kao skrovište za civilno stanovništvo.7

 

FOTO: AGROPRESS

Stara fabrika oružja i municije smeštena u podzemne tunele oduševljava turiste kako zbog istorijskih činjenica, tako i zbog autentičnog izgleda, a sa velikom pažnjom i poštovanjem obilaze je naročito kineski turisti, ali u poslednjih nekoliko godina sve češće je obavezan deo turističkih tura i posetilaca iz republika bivše Jugoslavije.

 

FOTO: AGROPRESS

„Odlučio sam da posetim Užice upravo zbog ovog muzeja, čuo sam da su tu usred ratnog vihora ljudi radili i pravili municiju. Oduševljen sam ovim što sam video i pozvao bih sve da dođu, da vide ovo, jer stvarno je prava avantura videti”, rekao je jedan od turista koji je u Užice došao iz Slovenije.

Oružja i municije u vihoru Drugog svetskog rata iz Krčagova prebačeni su u sam centar grada u prostor koji je prvobitno bio namenjen za podzemne trezore Narodne banke Kraljevine Jugoslavije.

 

FOTO: AGROPRESS
FOTO: AGROPRESS

„Ulaskom Partizana u Užice 24. septembra, počela su i nemačka bombardovanja, onda je partizansko rukovodstvo proizvodnju iz Krčagova prebacilo ovde. Fabrika je radila od septembra do novembra 1941. godine i za taj period proizvela je obimnu proizvodnju koja je u tim uslovima bila velika, 2700.000 puščanih metaka, 10.000 metaka za pištolje, 21.000 pušaka, tako da je to bila veoma obimna proizvodnja za te uslove. Radnici su se snalazili na razne načine, pa su tada proizveli i čuvenu partizansku bombu od vodovodne cevi”, rekao je za Agropress kustos Narodnog muzeja u Užicu Nemanja Obradović.

 

FOTO: AGROPRESS
FOTO: AGROPRESS

Partizanska fabrika oružja i municije radila je do 22. novembra 1941. kada se dogodila tragična eksplozija u kojoj je izginulo oko 120 radnika i civila zatečenih u skloništu.

Narodni muzej u Užicu godinama se uspešno trudi da za neka buduća vremena i mlađe generacije sačuva kulturnu baštinu od velikog istorijskog značaja kako za sam grad, tako i za istoriju naše zemlje.

„S obzirom na to da se ispred trezora fabrike nalazi spomenik postavljen 1961. godine rad Borisa Nastasijevića koji predstavlja radnika izbačenog usled eksplozije koja je pogodila fabriku, veoma je bitno zaštititi i sačuvati spomenike, ali i autentične mašine koje su radile tada”, rekla je direktorka Narodnog muzeja u Užicu Slavica Stefanović.

Stalna postavka u podzemnim tunelima otvorena je 1961. godine, a dopuna i rekonstrukcija postavke izvršena je 2011. godine.

Agropress