Vesti

Užički, Kraljevački i Čačanski kajmak – kulturno dobro Srbije

Nacionalni komitet za nematerijalno kulturno nasleđe je krajem decembra prošle godine čačanski, kraljevački i užički kajmak proglasio za kulturno dobro Srbije. Na taj način je i omiljena srpska “slana poslastica” dobila svoje mesto na listi nematerijalnog kulturnog nasleđa, kako bi se i buduće generacije bavile njenom proizvodnjom po utvrđenoj recepturi koja se od davnina prenosila “sa kolena na koleno”.

Za dorucak je neophodan,a uz rucak i veceru sluzi se uz glavno jelo,kazu cacanski proiyvodjaci koji tvrde da je bas njihov kajmak zasluzan da se ovaj proizvod nadje na listi nematerijalnog kulturnog nasledja.

Na cacanskoj pijaci Vesna Simic i Nada Tepcevic kajmak prodaju u ranim jutarnjim satima jer kupci su stalni.Tajna kvalitetnog kajmaka je kvalitetna hrana i dobra krava,ali i receptura koja je zagarantovana,kazu cacanske domacice.

I na uzickoj pijaci moze se naci najkvalitetniji kajmak,a uz uzicku lepinju najbolje ide stari,prevreli.Lepa Micic kaze da mladi kajmak mora da se jede odmah,dok stari moze i da odstoji.

Omiljena srpska slana poslastica dobila je svoje mesto na listi nematerijalnog kulturnog nasledja kako bi se buduce generacije bavile njenom proizvodnjom po utvrdjenoj recepturi koja se od davnina prenosila sa kolena na koleno,kaze Snezana Tomic,, regionalni koordinator za zaštitu nematerijalnog kulturnog nasleđa za Zapadnu Srbiju.

 

Tako će kajmak, pored već zaštićene zlakuške lončarije, šljivovice, pevanja iz vika, erskog humora i izrade čutura u selu Pilici sačuvati istoriju, kulturu i tradIiciju naroda zapadne Srbije. U procesu je i zaštita pravljenja i dimljenja užičke pršute, kao i sjeničkog i novovaroškog sira.

Izvor: Agro Press

 

 

 

 

Ostavite komentar

error: Content is protected !!