Užičko kolo na Uneskovoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa, očuvanje tradicije identitetski važno

FOTO: AGROPRESS


Užice – Nijedna proslava, niti bilo kakvo spontano okupljanje od pamtiveka u našem narodu nije prošlo a da se ne zaigra tradicionalno Užičko kolo. Mnoge šaljive priče ispričane su o tome kako je dobilo baš to ime, a iako se igra u svim delovima naše zemlje, najčešće se vezuje baš za stanovnike grada na Đetinji.

 

FOTO: agropress

Zahvaljujući kulturno – umetničkim društvima ovaj element naše kulture opstaje vekovima unazad, a u zavisnosti od kraja u kojoj se igra i nošnja je različita. Na teritoriji naše zemlje kolo je najrasprostranjenija igra i Srbi ga smatraju obeležjem nacionalnog identiteta.

To koliko je ova igra značajna govori i činjenica da se nalazi na Uneskovoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa. Odluku o upisu kola na Uneskovu listu doneo je Međuvladin komitet za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa 2017. godine.

„Kolo je obavezno na svim proslavama kod nas, obično tamo negde posle 12 sati svi zaborave muziku koju inače vole i svi ustanu da igraju kolo. To je nešto što je sigurno, naša muzika je ta koja ćuti i čeka, ali uvek dođe u pravo vreme”, rekao je Svetomir Milutinović dugogodišnji igrač u užičkim kulturno – umetničkim društvima.

Užičani su veoma ponosni na svoje istorijsko i kulturno nasleđe i na činjenicu da se srpsko kolo, među kojima je jedno od najpoznatijih Užičko, našlo na Uneskovoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa.

„U gradu na Đetinji držimo do očuvanja tradicije, jer je to način da se sačuva identitet našeg naroda koji se stvara i čuva vekovima. Cilj očuvanja folklora, autentičnih proizvoda užičkog kraja, kao i svega onoga što čini užički duh i erski humor, je da se ne zaboravi da su nam koreni dublji i dalji od momenta koji predstavlja naše prvo sećanje i saznanje”, istakla je gradonačelnica Užica, dr Jelena Raković Radivojević i nastavila:

FOTO: AGROPRESS

„Čuvari tradicije, najvrednijeg što su nam preci ostavili, uvek su među najboljim promoterima naše kulturne baštine. Raduje nas što je užički kraj deo projekta ‘Srpsko kolo’ i što imamo priliku da širu javnost upoznamo sa narodnim stvaralaštvom koje svaka nova generacija oplemenjuje čuvajući njegovu izvornu suštinu”.

Uz tipične igre užičkog kraja ubrajaju se još i četvorac, užička čarlama, rabadžijsko, kukunješ, prolomčica, ersko, povijorac…

Agropress