Vesti

Vađenje krompira u čačanskom kraju će ove godine kasniti 10-15 dana, a prinosi će biti manji

Povećanjem temperatura, dospelim padavinama i merama nege, usevi krompira su oporavili od aprilskih mrazeva. Generalno, usevi su dobrog zdravstvenog stanja. Krompir precvetava i intenzivno naliva krtole. Očekuje se da će rod dospeti sa zakašnjenjem od 10-15 dana, a krajnji prinos će biti niži. Rani rod krompira pod niskim plastičnim tunelima i mrežama je uglavnom povađen.

Plamenjača je pod kontrolom jer većina proizvođača preduzima blagovremenu zaštitu hemijskim tretmanima (na 7-10 dana) . Usevi su dobro zaštićeni od ove bolesti, ali se infekcije plamenjačom ipak beleže u leskovačkoj kotlini i Zablaću (Čačak) jer je pojava kiše u trećoj dekadi maja (23-25.05.) onemogućila ulazak u polja.
U toku je učestala zaštita od krompirove zlatice. Za dobru kontrolu nad krompirovom zlaticom je veoma bitno da se larve tretiraju u ranim fazama razvića, odnosno kada su u porastu od 2-4 mm. U ovom periodu usevi krompira se moraju obilaziti 2 ili 3 puta nedeljno kako bi se imao dobar uvid u prisustvo i razvoj larvi.

Rezerve vlage se troše, površinski sloj zemljišta se brzo greje i krompir je potrebno redovno navodnjavati, u ovom periodu potrošnja vode je oko 5 litara po metru kvadratnom.

Lokalne povremene padavine koje se očekuju ne idu u prilog stabilnom prinosu i postizanju dobrog kvaliteta krtola jer se deformiteti krtola javljaju kao posledica temperaturnog stresa i nedostatka vlage.

Žičnjaci su stalna pretnja proizvođačima kompira, a većina aktuelnih preparata ne pruža dovoljno dugu zaštitu. Oštećenja krtola su uvek očekivana u periodu od avgusta pa do vađenja, ali će ove godine očito krenuti ranije.
Krompirov moljac i dalje ostaje potencijalna pretnja proizvođačima u ravničarskom području. Zbog toga je potrebno redovno praćenje stanja feromonskim klopkama i redovno vlaženje zemljišta sa manjim zalivnim normama.

PSSS-Čačak

 

Ostavite komentar

error: Content is protected !!