Veliki Gradski park reprezentativna zelena površina na čijem očuvanju i održavanju rade sve nadležne institucije, svaka promena se detektuje, građani često nisu svesni njegove važnosti

foto: AGROPRESS


Čačak – Veliki gradski park prostire se na tri hektara i većina stabla u njemu datira od njegovog formiranja i u pitanju je linijska sadnja.

„Kada je u pitanju zastupljenost, najviše ima stabala lipa, visine od 25 do 30 metara i ta stabla bi trebalo spustiti na realnu visinu, što podrazumeva orezivanje ali ne drastično pre svega iz razloga bezbednosti jer su pojedina stabla tokom vremenskih nepogoda pala i samo pukom srećom niko nije povređen. Sugrađani moraju da razumeju da orezivanje ili sečenje pojedinih stabala niko ne radi iz zle namere, jer ukoliko na vreme ne odreagujemo i uklonimo problematična stabla prva vremenska neprilika može da izazove ogromnu štetu, ali i da ugrozi živote”, istakao je direktor JKP „Gradsko zelenilo” Dejan Ćosić.

foto: AGROPRESS

Prema njegovim rečima posao ovog preduzeća je i da prati „zdravstveno stanje” stabala.

„Onog trenutka kada se pojave gljive na stablu tog trenutka treba mu prići sa posebnom pažnjom jer se javlja trulež. Snimanjem terena apsolutno svaki kolega koji je tu markira stabla koja su problematična.

Svaka promena evidentira se u Katastru zelenih površina i da li je potrebno orezivanje, sečenje ili lečenje. U parku je vršena i podsadnja i to najviše belog bora.

foto: AGROPRESS

Za Veliki park može se slobodno reći da je reprezentativna zelena površina, koja se mora pažljivo održavati jer da bi se dobila tolika i takva biljna masa u centru grada potrebne su decenije.

„Park je neophodno održavati pre svega rezidbom i formiranjem najkasnije do 2025. godine kada su u pitanju lišćari, jer četinari nisu problem. Ta rezidba bi se radila sukcesivno,” precizirao je Ćosić.

On je istakao da građani koji vrlo često burno reaguju zbog rezidbe ili vađenja slomljenih stabala u isto vreme se ne ponašaju „domaćinski” prema tom prostoru.

foto: AGROPRESS

„Postavili smo preko 50 kanti za smeće ali iz nečije obesti one su već posle par dana bile polomljene a smeće je bilo rasuto po celom parku. Sada su postavljene nove kante koje su malo teže i funkcionalnije. Takođe zamenili smo i mobilijar a rasveta je u skladu sa prostorom”, rekao je Ćosić.

 

Agropress