Vesti

VODENICA KOD SEVOJNA I DAN DANAS MELJE ZAHVALJUJUĆI BOJOVIĆIMA

U Sevojnu kraj Užica, na reci Đetinji, još melje žito vodenica potočara napravljena pre više od – 200 godina! Vodenicu je oko 1760. godine pokrenuo Badžo Bojović, koji se u sevojničko polje doselio od Crne Gore, a njegovi potomci i dan danas neprekidno melju pšenicu,kukuruz,zob i ječam


U vodenici, uzidana, još stoji i stara kamena-ploča, svedočanstvo o starosti ove potočare, na kojoj piše da je vodenica „vlasništvo Dimitrija i njegovih sinova Nedeljka i Petra Bojovića od 1813. godine“. Iako i stara i prastara, potočara kraj Sevojna i dan-danas radi, melje za Sevojničane i Užičane koji se požele dobrog starog ječmenog ili zobanog, heljdinog brašna,kaže Stevan Bojović.

Za dva ipo veka,vodenica nikada nije prestala sa radom,uprkos oštecenjima od strane turske,bugarske i nemacke vojske,vodenicki kamen i danas na Djetinji ispod Sevojna vrti se kao i pre 250 godina,dodaje Bojović.

Osim za mlevenje zita,vodenica je služila kao mesto okupljanja meštana okolnih sela.Najčešce nedeljom koja se praznovala,a za one koji su dolazili iz daleka da melju zito,imali su gde i da prespavaju.

Za sada,nijedna institucija nije prepoznala važnost opravke i zaštite objekata kao što je jedina vodenica na Djetinji ispod Sevojna. Mlin opstaje i u danasnjem vremenu,a Bojovići se nadaju da će i buducnost imati, jer će najmladji nastaviti tradiciju i zaštiti ono što su preci pre više od veka ipo započeli.

1 komentar

  • Nista lepse od proje od kukuruznog brasna sa potocare
    Samo brasno, kasicicu soli i zamesiti sa mlakom vodom. Da bude malo gusce nego za palacinke i ostaviti da odstoji 25/20min. Treba da se brasno natopi vodom i posle ako trena dodati jos malo vode. Sipati u neku zemljanu ciniju a prethodno je namastiti sa mascu. Peci na 250 oko 40/50 minuta. Jpj njoma njomaa …..prijatno.

Ostavite komentar

error: Content is protected !!