U kragujevačkom selu trešnje usred jeseni rodile kao da je proleće, narod veruje da nas čeka ledena zima

FOTO: GZS


Kragujevac – Visoke jesenje temperature po svemu sudeći zbunile su i voće u Šumadiji, jer su u selu Jarčujak kod Kragujevca kod domaćina Milana Karapandžića na kraju oktobra procvetale trešnje.

– Grane su olistale i u cvatu, to se ranije nije dešavalo. Zato je veliko pitanje da li će roda biti sledeće godine. Prema narodnom verovanju ovakva pojava nagoveštava oštru i dugu zimu, kažu za RINU meštani.

Slučaj iz kragujevačkog sela ove jeseni nije usamljen jer su trešnje u septembru rodile i u selima u okolini Čačka i Požege.

„Mnogo smo se iznenadili kada smo videli beli cvet trešnje na skoro ogoleloj krošnji. Na trenutak smo pomislili da dolazi proleće, a ustvari došla nam je jesen, svake godine nas priroda sve više iznenađuje, kaže Miladin Filipović iz požeškog sela Gorobilje.

Stručnjaci iz oblasti voćarstva potvrđuju da za biljku nije dobro kada cveta u periodu kad joj vreme nije, a ovakva pojava je upravo posledica klimatskih promena, odnosno fiziološkog poremećaja u biljci. Oni ističu da se klima izmenila a da biljka ne prepoznaje datume, pa je zbog toga može zavarati promena vremena. Zbog takvih temperaturnih klackalica poremeti se i fiziologija u biljci pa se kao i u ovim primerima cvetanje dešava dva puta.