Vesti

Vredni Uroševići iz Drenove tri decenije u proizvodnji mleka

Gornji Milanovac – Iako tvrde da proizvodnja mleka nije profitabilna, porodica Urošević nije odustala od ove grane stočarstva. Planiraju proširivanje broja grla zahvaljujući subvencijama resornog Ministarstva i podršci lokalne samouprave.

Miodrag Urošević iz gornjomilanovačkog sela Drenova tri decenije je u proizvodnji mleka. Iako cenom nije zadovoljan, ne planira da odustane od ove grane stočarstva.

,,Imamo dvadesetak grla muznih i deset podmlatka, planiramo da proširimo broj ukoliko bi malo krenulo na bolje, cena nije zadovoljavajuća u odnosu na sve, ali se borimo. Imamo 25.000 po kravi, junice i bikovi po 10 hiljada, dva bika hranimo i da nije subvencija ne bi mogli da opstanemo.Ušli smo u ovaj posao i ne možemo da odustanemo, kupljena je mehanizacija i objekti, oprema za stočarstvo. Dnevna proizvodnja mleka je oko 300 litara, ali se obnavlja fond rasnih goveda. Uvezli smo pet krava, a od njih dobili deset grla”, kaže Urošević.

Urošević dodaje da troškove ne mogu pokriti samo proizvodnjom mleka.

,,Cena je 35 dinara po litru, pre par godina bila je oko 45 dinara, a nafta je iznosila 60 dinara, a sada je nafta 140, a mleko 35 dinara, ne može taj paritet da se prati cena mleka, a nafte nam treba da bi stigli sve da obradimo“, kaže Miodrag.

Za proizvodnju sena i slilaže, neophodni su hektari zemlje, a Uroševići osim osam svojih uzimaju pod zakup na desetine hektara. Nedostatak radne snage na selu kompenzovali su kupovinom mehanizacije, pa im je subvencija za nabavku traktora dobrodošla.

Milijan jedan od sinova Miodraga Uroševića koji je ove godine iskoristio subvencije za poljoprivredu kaže da su traktor kupili za Božić i da svaki dinar, 400 hiljada dinara za poljoprivrednika na selu je dobrodošao kada nema radne snage da završe poljske radove.

U porodici Urošević svi imaju svoj deo posla. Milijan kosi na desetine hektara, brat balira, otac je kući oko stoke, dok je majka zadužena za mužu i mlekovod. Žena svakoga dana sprema kuvani obrok i vodi računa o deci. Tvrdi da “gradska” deca do podne ne bi izdržala tempo samo da idu za njim, a da ništa drugo ne rade. Želja mu je da država zagarantuje cenu poljoprivrednih proizvoda kako bi poljoprivrednik imao sigurnost u proizvodnji. Ono što su generacije iza njega radile, neće napustiti jer tek planira da stekne.

Agropres

Ostavite komentar

error: Content is protected !!