Vučić iz Pekinga: Istorijski sporazum, ukidaju se carine na srpsku jabuku, šljivu, breskvu, ulje, smrznutu malinu…

FOTO: GZS


Sutra imamo najvažnije sastanke, bilateralni susret sa Sijem, pre toga višesatni sastanak sa Van

Hu Ningom jednim od najznačajnijih političkih mislilaca u Kini. Mi smo se dobro pripremali za sastanke, spremaćemo se i večeras. Posebno je sastanak sa predsednikom Sijem izuzetna čast i velika privilegija. Želim po prvi put da građanima predočim samo deo detalja ugovora sa Kinom, kaže predsednik Aleksandar Vučić koji je danas doputovao u Peking zajedno sa čak osam ministra na forum „Pojas i put”.

Vučić je rekao da ova poseta dolazi u vreme koje nije baš lako za Srbiju.

„Mi kao mala zemlja slabašne ekonomije u poređenju sa Kinom moramo da jurimo preferencijalne aranžmane za našu industriju kako ne bismo došli u situaciju da imamo višak, maline, vina, rakije, a nemamo gde da izvezemo. Kada sutra to potpišemo, idemo u naš parlament, da do maja ili juna stupi na snagu sporazum o slobodnoj trgovini to bi značilo da nemamo nikakve carine na srpsku jabuku, šljivu, breskvu, ulje, smrznutu malinu, pivo, vodu, kiselu vodu, gotovo sve farmaceutske i industrijske proizvode”, objašnjava Vučić.

Što se vina tiče, postepeno će se spuštati carine u narednih pet godina, dok ne budu došle na nulu tarife, navodi Vučić.

„Sada kada naša vinarija izvozi u Kinu, recimo vinarija Aleksić, uračunava im se carina od čak 30 odsto. Posle pet godina to će biti nula posto”, kaže Vučić.

Posebno je istakao značaj ovog sporazuma za srpsku ekonomiju i dodao da su to za nas velike stvari.

„To će pomoći i za uvoz sirovina. Ni EU ne može da se takmiči sa Kinom, a ne mi. To znači da će ovi proizvodi koje već uvozimo iz Kine biti mnogo jeftiniji nego što su danas. Ovaj ugovor na najbolji način pokazuje koliko smo se borili da popravimo poziciju naših proizvođača. To pokazuje i da gledamo u budućnost, i da pazimo na potrebe naše zemlje”, istakao je Vučić.

 

„Biće potpisani i sporazumi za izgradnju izlaza sa Pupinovog mosta”

Predsednik je istakao da će biti potpisani i sporazumi vezani za izgradnju izlaza sa Pupinovog mosta, kao i spajanje Zrenjanina i Novog Sada.

„Moraćemo da radimo i planove da proširujemo auto-put Beograd-Novi Sad, jer očekujemo 75 miliona vozila, a imaćemo i preko 100 miliona. To su velike vesti za ljude iz Južnog i Srednjeg Banata, naravno i Beograda”, kazao je on.

Vučić kaže da je posebno velika vest potpisivanje ugovora o “Smajli” obilaznici, koja će povezati Bački Breg, preko Sombora, Kule, Vrbasa, Srbobrana, Bečeja, Kikinde.

„Naručili smo i pet najnovijih železničkih kompozicija koje su prošle sve evropske standarde. I tih pet nas koštaju nešto manje od one tri koje smo kupili od Štadlera. Da bismo dočekali 2025. sa novim voznim kompozicijama za prugu Beograd – Subotica”, rekao je predsednik.

„Trgovinska razmena sa Kinom se uvećala čak 185 puta”

On podseća da se naša trgovinska razmena sa Kinom uvećala čak 185 puta, i ističe da je to suviše važna stvar da bi je samo svodio kratku vest.

Vučić je rekao da ova poseta dolazi u vreme koje nije baš lako za Srbiju.

„Naši politički odnosi su izuzetni, zahvaljujući predsedniku Siju koji je održao svoje obećanje za Železaru. Danas su dva najveća izvoznika u Srbiji dve kineske kompanije”, kazao je Vučić.

„Peking zna da je Srbija nezavisna zemlja”

Predsednik kaže da dalje unapređujemo odnose, i da Peking zna da je Srbija potpuno nezavisna zemlja.

„Ovde su trebala da budu 24 predsednika, ali će biti 22, pošto iz arapskih zemalja šalju premijere. Tu su i Rusi, razmena Kine i Rusije dostiže do 170 milijardi dolara! Samo da vidite kako se odvijaju stvari u onom delu sveta koji mi obično ne primećujemo. Novac, investicije i napredak se velikim delom sele na azijski kontinent”, istakao je on.

„Moramo da razumemo situaciju u svetu da ne bismo propali kao kad je pao Berlinski zid”

Potom se osvrnuo na tendencije u svetu.

„I dalje je Evropa mesto najbolje mesto za život, ali ekonomske aktivnosti, investicije, progres i prosperit u budućnosti se u velikoj meri sele u Aziju. Moramo da razumemo situaciju u svetu da ne bismo propali, kao što smo propali padom Berlinskog zida, jer nismo razumeli šta se dešava u našem komšiluku”, upozorio je Vučić.

Dodao je da prolazimo kroz teške periode, od poplava, kovid krize, preko ratova u svetu koji utiču na nas, ali da smo sve izdržali i da se popravio standard građana.

„Zaboravio sam da kažem da su pored ruskog predsednika tu i predstavnici dve evropske zemlje. Tu su i predsednici latinoameričkih zemalja, kao i afričkih zemalja. Mislim da će tu biti premijer Egipta, predsednik Etiopije. Tu su i predstavnici Pakistana. Pažljivo izabrane zemlje iz celog sveta. A dolazi i Antonio Gutereš”, kazao je predsednik.

„I najgori razgovor bolji od toga da nema razgovora”

Vučić je prokomentarisao i reakcije na zahtev Srpske liste da se na severu Kosova što pre održe izbori.

„Plašim se da nemamo sagovornika za to, ali i najgori razgovor bolji je od toga da nema razgovora. Ja sam bio i ranije za to, ali Srbi sa KiM nisu bili. I uvek ću podržati svaku njihovu odluku! Morate biti uz njih, i kada je lako i kada nije”, kaže Vučić.

 

Blic / GZS