Vesti

Za žito država daje 18 dinara

Počeo otkup pšenice za robne rezerve, cena 4 dinara viša od tržišne robne rezerve će, kako je u petak u Novom Sadu najavio Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, reagovati i otkupiće deo pšenice ovogodišnjeg roda, iz žetve koja je na samom početku, po ceni koja neće biti manja od 18 dinara po kilogramu.

Nedimović je naveo kako se još uvek precizira koja količina pšenice će biti otkupljena po ovoj, povoljnijoj ceni.

– Tržište formira cenu pšenice, kao i sve ostale cene, ali i država ima mehanizme da na njega utiče – istakao je Nedimović. – U proceduri je predlog da Republička direkcija za robne rezerve otkupi pšenicu, a još uvek se dogovaramo koliko će žita ovogodišnjeg roda biti otkupljeno.

Nedimović je, takođe naveo kako je njegovo ministarstvo u stalnom kontaktu sa Komisijom za zaštitu prava konkurencije, koja ima sve „alate“ za ovaj i za druge vrste mogućih zloupotreba.

– Pšenice će za potrebe Srbije biti dovoljno, imaćemo i oko milion tona za izvoz, i pored toga što je bilo manje zasejano – istakao je Nedimović. – Mi, takođe, pripremamo zakon kojim ćemo regulisati tržište poljoprivrednih proizvoda, a njime ćemo precizirati ko je proizvođač, i ko i na koji način može da prodaje poljoprivredne proizvode, kako se ne bi dešavalo da na početku sezone neko izađe sa cenom koja nije odgovarajuća, i napravi pometnju…

Izvor: Novosti

Ostavite komentar

error: Content is protected !!