Zahtevi za subvencionisane ramove za traktore do 8. decembra

FOTO: GZS


Zahtevi za subvencionisanu dodelu zaštitnih ramova za traktore podnose se Agenciji za bezbednost saobraćaja do 8. decembra, a pozivom za subvencije su obuhvaćeni IMT 533, IMT 539, IMT 540, IMT 542 i IMT 549, saopštila je Agencija.

Ugradnja zaštitnih ramova jedna je od glavnih mera za smanjenje broja stradanja i povreda vozača, zbog čega je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture opredelilo 125 miliona dinara za subvencionisanu dodelu zaštitnog rama, kako bi što više traktora bilo pokriveno zaštitnim ramovima, a vozači traktora zaštićeni, naveli su iz Agencije.

Javni poziv sa pratećim formularima za podnošenje zahteva se nalazi na sajtu Agencije www.abs.gov.rs, a među neophodnim dokumentima je i potvrda o plaćenom porezu na imovinu i dokaz o plaćenoj taksi od 1.040 dinara.

Izmenom Uredbe o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane dodele zaštitnih ramova za upotrebljavani traktor, koju je Vlada Srbije usvojila 28. septembra, rok za prijavljivanje je produžen do 8. decembra.

Projekat Psihološka podrška porodicama žrtava saobraćajnih nezgoda

Agencija za bezbednost saobraćaja pokrenula je projekat Psihološka podrška porodicama žrtava saobraćajnih nezgoda i učesnika u saobraćajnim nezgodama, a svako ko oseća psihološku traumu usled posledica saobraćajne nezgode može da se javi na broj 0800-085-087 radnim danima od 10 do 16 časova.

Zamenik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Milan Ilić izjavio je za Tanjug da je „Psihološka podrška“ besplatan servis namenjen svima koji na bilo koji način trpe i osećaju psihološku traumu usled posledica saobraćajne nezgode.

„To može biti svako ko je izgubio dragu osobu u saobraćaju ili je ostao sa trajnim invaliditetom, on ili neko njemu blizak. Može biti i osoba koja je učestvovala u saobraćajnoj nezgodi svojom ili tuđom krivicom i ne može da se oslobodi anksioznosti u saobraćaju. Takođe to mogu biti i svedoci, odnosno očevici ili cele porodice. Dakle, svako ko je na bilo koji način žrtva saobraćajne nezgode i ko doživljava posttraumatski stresni poremećaj“, kaže Ilić.

Navodi da radnom danom od 10 do 16 časova građani mogu pozvati broj 0800 085 087 i porazgovarati sa obučenim stručnim licem o psihološkom problemu sa kojim se suočavaju.

Ilić navodi da je poziv besplatan, a da će se u zavisnosti od vrste psihološkog problema pristupiti pripremi adekvatnog psihološkog tretmana.

Projekat je pokrenula Agencija za bezbednost saobraćaja u saradnji sa Udruženjem roditelja koji su izgubili dete u saobraćaju i Ministarstvom unutrašnjih poslova, a realizator projekta je Udruženje psihologa.

Prema rečima Ilića, projekat podrazumeva uspostavljanje stalnog servisa i podrške žrtvama saobraćajnih nezgoda, aktivaciju obučenih psihologa iz prethodnog projekta, obuku nove grupe psihologa, obuku policijskih službenika i pripadnika hitnih medicinskih službi o načinu reagovanja tokom saopštavanja teških vesti rodbini ili preživelima, sprovođenje psiholoških tretmana i pomoći pojedincima, grupama ili porodicama.

Navodi da se svakog dana u proseku desi oko 100 saobraćajnih nezgoda na našim putevima u kojima bude oko 50 povređenih lica, od kojih je 20 sa teškim telesnim povredama.

„Nažalost, skoro dva života se svakog dana izgube u saobraćaju“, rekao je Ilić.

Ističe da je u odnosu na isti period prošle godine oko 70 lica manje poginulo u saobraćaju i oko 2.400 lica manje povređeno.

„Na pragu smo da se ostvari istorijski minimum stradanja u saobraćaju na putevima u Republici Srbiji. Nismo zadovoljni dokle god imamo žrtve u saobraćaju i nastavićemo zajedno sa drugim državnim organima, institucijama i subjektima da se borimo da spašavamo ljudske živote u saobraćaju“, naglasio je Ilić.

TopPres/ Izvor: Tanjug