Vesti

Zbog loših vremenskih uslova desetkovan rod voća u Ljuboviji

Ljubovija – Ovogodišnji rod na gotovo svim poljoprivrednim kulturama, a naročito voću, u opštini Ljubovija biće znatno manji nego ranijih godina.

Tome su u velikoj meri doprineli nepovoljni vremenski uslovi, jak mraz, sneg od metar u aprilu i grad u više navrata.

Predsednik opštine Ljubovija, Milovan Kovačević, izjavio je za Glas zapadne Srbije da će rod maline biti umanjen za 40 do 50 odsto, dodajući da će meštanima, koji žive samo od poljoprivrede biti teško da „sve svedu na nulu“.

„Očekujemo od Ministarstva poljoprivrede da nam pomogne oko sanacije atarskih puteva, da bar njih u našim selima popravimo kako bi koliko, toliko našim građanima olakšali život“, rekao je Kovačević.

Prema njegovim rečima, najveća šteta je na koštičavom voću i to oko 120 miliona dinara, međutim tu su i maline koje su takođe pretrpele velike štete.

Predsednik opštine Ljubovija, Milovan Kovačević

                                   Predsednik opštine Ljubovija, Milovan Kovačević

Kovačević kaže da protivgradnih raketa ima dovoljno i da je opština iz svojih sredstava nabavila 60 raketa.

„Kada se formiraju oblaci u Bosni i Hercegovini i pređu preko Drine, onda mi teško možemo da odbranimo našu poljoprivredu od grada. Pravila osiguranja su vrlo teška, a naši poljoprivrednici nisu u mogućnosti da svoje zasade osiguraju znatno ranije“, objašnjava Kovačević.

On kaže da opština nema budžet da direktno pomaže poljoprivrednicima.

„Naš budžet za poljoprivredu iznosi 25 miliona. Ove godine smo nabavili 32.000 sadnica šljive, ušli smo u nabavku pčelinjih društava, a očekujemo i raspisivanje javne nabavke za sadni materijal maline“, zaključio je Kovačević.

Agro Press

Ostavite komentar

error: Content is protected !!