Vesti

Zbog vrućine krave daju manje mleka

Čačak – Visoke temeperature, koje ovih dana vladaju u Srbiji, kod mlečnih krava mogu dovesti do temperaturnog šoka, smanjenja mleka, ali i problema sa plodnošću. U štalama na farmi porodice Levajac u čačanskom selu Bečanj, nalazi se više od 30 grla goveda. Na temperaturama većim od 25 stepeni, krave manje konzumiraju hranu i manje daju mleka, a sve zbog napora da rashlade telo.

„Mleka je manje zbog vruće i to od 20 do 30 odsto. Trenutno se nekoliko krava ne muze zbog teladi, ali dnevno daju između 180 i 200 litara mleka. Međutim, u sedam do deset dana jedna krava dobije i mastitis, a to mleko onda mora da se prosipa. Slabije jednu, dosta piju vode, zbog čega su proteini i masnoća lošiji“, kaže vlasnik farme Miloš Levajac.

Osim smanjene količine mleka, ali i problema sa plodnošću, vrućine mogu dovesti i do temperaturnog šoka, pa su farmeri prinuđeni da se na razne načine dovojaju kako bi rashladili životinje.

„Dešavalo se da i stoka kolabira, kao i ljudi na ovim vrućinama. Nekad uzmem i poprskam ih hladnom vodom i tako ih rashlađujem“, objašnjava Levajac.

Veterinar bresničke stanice „Veterinarija“, Milenko Stanišić, kaže da u vrelim danima, jedna krava može dnevno da popije i do 150 litara vode.

„Zbog vrućine muzne krave daju od 30, pa čak i do 50 odsto mleka manje“, objašnjava Stanišić.

Veterinari farmere savetuju da provetravaju štale, obezbede dosta sveže vode, ali i da izbegavaju hranjenje stoke u najtoplijem delu dana.

„Farmere savetujemo da ubace ventilatore u štale, koji će pojačati strujanje vazduha, ali isto tako obezbediti dosta sveže pijaće vode. Važno je i izbegavati hranjenje životinja u podne kad su najveće vrućine, već to treba činiti ujutru ili uveče zbog boljeg preživanja“, istakao je Stanišić, dodajući da se ne preporučuje kvašenje, jer se na taj način povećava vlažnost vazduha.

Poljoprivredni stručnjaci ističu da je optimalna temperatura za mlečne krave od 10 do 15 stepeni.

Agro pres

Ostavite komentar

error: Content is protected !!